Omul din spatele cidrului Clark’s spune ca a mostenit pasiunea pentru tot ce este natural si gustos de la tatal sau si ca prietenii sai l-au incurajat sa isi transforme hobby-ul intr-un business.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

De 12 ani in Romania fac cidru de mere natural din livada proprie la Leresti, Judetul Arges, in cantitati mici, pentru mine si pentru prieteni. Cidrul facut acasa a fost foarte apreciat – si de cunoscatori de cidru, si de romani care au descoperit cidrul pentru prima data. Prietenii mei m-au incurajat sa incep productia cidrului ca business. Incet, incet m-au convins, si am inceput sa facem cidru cu acelasi principii, si cu acelasi scop, dar pe scara mult mai mare.

De unde a aparut pasiunea pentru cidru?

Fara dubii, am mostenit de la tatal meu o pasiune pentru tot ceea ce este natural si gustos. In ceea ce priveste cidrul natural, procesul a inceput la varsta de 19 de ani cand am vizitat Bretagne in Franta, cu niste prieteni, in vacanta in cort. Acolo am descoperit cidrul natural Francez, “cidre bouche”, ceea ce a fost o alegere mult mai interesanta decat berea lor. Mai tarziu, tatal meu facea cidru natural acasa, in cantitati mici, cu mere din gradina proprie. Oricand calatoream in parti ale lumii unde gaseam cidru de mere natural, in locuri ca Spania, Somerset sau Hereford in Anglia, il incercam de fiecare data.

CCP_0872

Ce e special la cidrul vostru?

Mai intai, cidrul nostru este facut 100% din mere romanesti. Aceasta este prima noastra provocare, sa facem cel mai bun cidru posibil numai din mere romanesti. A doua, este sa il facem si sa il pastram 100% natural, asa ca noi nu adaugam coloranti, arome artificiale sau zahar in cidrul nostru. La prepararea cidrului folosim doar suc de mere fermentat si nefermentat. Si mai mult decat atat, cidrul este o traditie a familiei noastre. M-am casatorit cu o romanca a carui bunic din Leresti era producator de cidru de mere inainte de venirea comunistilor, si tatal ei, ca si al meu, producea cidru in casa pentru consumul propriu, asa ca putem spune ca suntem a treia generatie de producatori.

Care este cel mai bun cidru baut de voi?

Nu imi amintesc sa fi gustat un anume cidru natural despre care sa pot spune ca este mai bun ca altul, dar imi amintesc un eveniment unic la care am participat, o degustare de cidru la “Boat Inn” in Gloucestershire, England, care are cca. 20 de tipuri de cidru natural de mere si de pere. Era in 2012 cand am participat la Academia de Cider si Perry, si le-am gustat pe toate. Tipurile si varietatea gusturilor era uimitoare!

Ce conteaza mai mult atunci cand faceti cidru – gustul, aspectul sau ambalajul?

Pentru mine cel mai important este gustul, urmat pe locul doi de ambalaj. Dar, pentru piata, aspectul are o importanta cel putin egala cu celelalte.

CCP_0817

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege preponderent cidrul natural, in locul celui industrial?

Mai intai, este o mare diferenta intre cidrul natural, cum este Clark’s, si bautura produsa industrial numita “cidru”, de pe piata romaneasca. Este ca si cum ai compara un vin bun cu un alcopop. Nu se substituie unul pe altul. Intrebarea este, insa, dificila si cred ca cidrul natural este, inca, un produs prea “nou” in Romania ca sa fac astfel de previziuni de viitor. Cred ca piata va continua sa fie dominata de producatorii industriali de bauturi numite “cidru” in viitorul apropiat. Aceste companii industriale sunt foarte eficiente si profesioniste in marketingul si distributia propriilor produse si, mai ales, in construirea barierelor pentru micii producatori de produse naturale.

Deja sunt semnale ca multi consumatori sunt dezamagiti de produsele industriale numite “cidru” care exista la ora actuala pe piata. Dar actuala disponibilitate limitata a cidrului natural in Romania inseamna ca principala competitie la nivel national este intre diversele tipuri de bauturi produse industrial si numite “cidru”. Un singur lucru sigur putem spune, din proprie experienta, ca atunci cand un consumator descopera Cidrul Clark’s nu se mai poate intoarce la bauturile produse industrial numite “cidru”.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii BCBF cidrul vostru?

In primul rand cred ca ar trebui sa fie curiosi sa vada cum este gustul natural al cidrului pentru ca Cidrul Clark’s este singurul cidru autentic si 100% natural prezent la eveniment, care este produs in Romania, 100% din mere romanesti. Astfel, vizitatorii vor avea surpriza sa experimenteze un produs unic cu adevarat gustos si racoritor. Dar mai mult decat atat, prin cumpararea unui pahar sau a unei sticle de Cidru Clark’s, vizitatorii au ocazia sa sustina o firma romaneasca cu angajati sai romani, fermierii romani, transportatorii romani, producatorii de etichete romani etc.

Clark’s vine la Bucharest Craft Beer Festival cu:

Cidru Clark’s sec
Cidru Clark’s demisec
Cidru Clark’s demidulce
Cidru Clark’s de visine
Cidru Clark’s de mure

 

Comentează cu Facebook