Cei de la Harvester spun ca vizitatorii Bucharest Craft Beer Festival ar trebui sa aleaga cidrul lor pentru ca este un produs 100% romanesc si contine doar suc de mere, o raritate cand vine vorba de cidrul din Romania.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre cidrul vostru.

Cidrul nostru este un cidru artizanal facut in Transilvania la 40 km de Cluj, contine 100% suc de mere, este un cidru natural, aromat, usor acidulat si cu o alcoolemie de 5,5%.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

Atat eu, cat si Sergiu am fost multi ani plecati in strainatate, iar acolo am descoperit cidrul. Ori de cate ori veneam in vizita acasa, cautam cidru in magazine sau pe meniurile localurilor unde ieseam, dar fara succes. Cidrul era inexistent pe piata din Romania, asa ca am decis ca trebuie sa facem ceva in privinta asta: am luat decizia sa ne intoarcem acasa si sa deschidem o mica fabrica de cidru.

De unde a aparut pasiunea pentru cidru?

Pentru mine a fost o surpriza foarte placuta cidrul, cand am ajuns in Marea Britanie, acum 8 ani, am observat ca cidrul se serveste in orice pub ca o alternativa la bere, o bautura mai aromata, mai putin amara, am simtit de la inceput ca e o bautura exact pe gustul meu. Pentru Sergiu, pasiunea cidrului vine din Franta, unde a locuit mai bine de 10 ani. La inceput ai tendinta sa gandesti ca aceasta bautura este una bizara, nu seamana cu berea, nu este nici vin, ci acrisor, mai dulce sau mai sec. Dar ramane un gust de amintire, si la care vrei sa revii, pana la urma este mar.

Ce e special la cidrul vostru?

In primul rand, e un produs romanesc si apoi contine doar suc de mere, iar asta e o raritate cand vine vorba de cidrul de pe piata din Romania. Ca idee, cidrul de import care a invadat piata romaneasca nu contine mai mult de 25-30% suc de mere restul fiind apa, zahar si arome. De altfel, legislatia actuala din Romania nici nu ar permite unor astfel de produse sa se numeasca “cidru”, dar pana la urma clientul e cel care trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga intre un cidru industrial si unul craft, cu adevarat special, precum al nostru.

Care este cel mai bun cidru baut de voi?

Mi-a placut foarte mult cidrul scotian “Thistely Cross Whisky Cask” invechit in butoaie de whisky – Daniel
Eu am descoperit cidrul Dupont, din Normandia, trecut prin doua fermentari ceea ce il face sa aiba un procent de alcool mai ridicat, este mai fin si mai puternic. – Sergiu

Ce conteaza mai mult atunci cand faceti cidru – gustul, aspectul sau ambalajul?

Toate aceste elemente sunt importante si le-am avut in vedere inca de la inceput: cidrul trebuie sa aiba un gust foarte placut, un aspect natural de vin de mere, dar acidulat si apetisant, iar ambalajul trebuie sa reflecte continutul premium, de calitate.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege preponderent cidrul natural, in locul celui mai putin natural?

Este greu de estimat o astfel de perioada de timp, dar important e ca piata evolueaza foarte repede si ca oamenii primesc o alternativa la cidrul industrial: cidrul craft, natural, iar apoi desigur ca lucrurile vor evolua de la sine. Faptul ca exista un interes crescut pentru cidrul nostru e si o dovada a procesului de maturizare rapida a consumatorului, care, desi a luat contact cu cidrul de putina vreme, deja isi doreste altceva, un produs superior calitativ.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii BCBF cidrul vostru?

Vizitatorii BCBF au ocazia sa guste un cidru artizanal romanesc, natural, facut doar din suc de mere. Ii invitam cu incredere la standul nostru si suntem siguri ca nu vor fi dezamagiti.

Harvester vine la Bucharest Craft Beer Festival cu:

Cidru Harvester de mere
Cidru Harvester de pere

 

Comentează cu Facebook