Bere a la Cluj produce la poalele Feleacului beri de tip craft cu denumiri inspirate din cosmos. Cei care se ocupa de aceasta berarie spun ca inspiratia a venit din fascinatia bogatiei de gusturi care le poate oferi berea.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre berea voastra.

Berea noastra are caracter cosmic ūüėČ inspirat de spiritul cosmopolit al orasului Cluj: gama Cosmospolit. Ele completeaza gama berilor existente in Romania, cu specialitati bazate pe retete traditionale englezesti. Reinterpretam aceste retete prin schimbare sau adaugare de ingrediente.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

Inspiratia a venit din fascinatia bogatiei de gusturi care le poate oferi berea, fascinatie ce vrem sa o impartim cu cat mai multi. A fi business pur si simplu este modul prin care putem sa realizam aceasta viziune si sa facem acest lucru in mod sustenabil pe termen lung.

De unde a aparut pasiunea pentru craft beer?

Fiecare persoana din echipa are propria poveste: daca maestrul berar Tanko Gyorgy a inceput ca student la inginerie alimentara si a invatat aceasta meserie intr-un cadru academic, ceilalti membri ai echipei au cate o poveste personala care au un element in comun: la un moment dat am incercat o bere buna si ne-am intrebat de ce nu se gaseste asa ceva si in Cluj.

Ce e special la berea voastra?

Fiecare bere din gama Cosmospolit are ceva special:

Phaza Lunii – un pale ale al carui corp este de de maltul Maris Otter care ofera un gust dulce de biscuti berii. Unii constesta acest gust (“prea dulce pentru o bere”) dar este cel mai popular dintre berile noastre.
Gaura Neagra – un porter cu o aroma speciala datorata adaugarii de hamei la rece.
Urasa Amara Р(probabil) primul bitter ale artizanal din Romania. In momentul in care am inceput sa-l comercializam (septembrie 2016), nu (prea?) existau beri de acest stil pe piata. Ne bucuram sincer ca acum sunt si alte bitter-uri disponibile.
Pitica Rosie –¬†cea mai recenta bere, un red IPA la care am incercat sa vedem cum ar fi un IPA fara hamei Citra. Am folosit cantitati foarte mari de hamei conform stilului, dar am decis sa nu folosim Citra pentru ca (aproape?) toate berile IPA (de pe piata autohtona) au gust dominat de acest tip de hamei.

13466482_516191055243161_7458787501371940403_n

Care este cea mai buna bere bauta de voi?

Greu de zis, berea cea mai buna este acea pe care o ai in mana, nu-i asa, mai ales daca paharul/sticla inca nu este goala, dar din cele gustate recent: Hop Stop Brewery РNE IPA No. 23 (Homebrew by Drasovean Radu).

Ce conteaza mai mult atunci cand faceti bere ‚Äď gustul, aspectul sau ambalajul?

Aspectul, ambalajul, imaginea noastra etc. cu siguranta sunt elemente importante, dar cand faci bere trebuie in mod obligatoriu – credem noi – sa urmaresti gustul.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege preponderent berea craft, in locul celei industriale?

Din punctul nostru de vedere, craft si industrial sunt ligi diferite. Liga industriala ramane imbatabil la preturi, iar craft la calitate. Nu prea exista cale de mijloc, desi ambele ligi au incercari in a patrunde in celalalt segment.

Bere a la Cluj vine la Bucharest Craft Beer 2017 cu:

Faza lunii – pale ale
Gaura neagra – porter
Ursa mare – special bitter ale
Pitica rosie – red IPA

 

ComenteazńÉ cu Facebook