Oamenii veseli de la Ground Zero Beer se mandresc cu faptul ca revolutia berii artizanale din Romania a pornit de la berea lor si spun ca numarul de adepti ai berii craft din tara noastra creste pe zi ce trece.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre berea voastra.

Ground Zero Beer este BEREA CARE A PORNIT NOUA REVOLUTIE A BERII ARTIZANALE DIN ROMANIA. E o bere craft mica, independenta si foarte meseriasa, care iti chestioneaza zona de confort si iti dezleaga mintea. E mica pentru ca intentionam sa producem doar loturi mici si editii limitate. E independenta pentru ca si-a asumat libertatea de a nu fi niciodata detinuta de o corporatie. Dar mai ales meseriasa pentru ca in procesul de creatie folosim cu incapatanare cele mai faine ingrediente din lume.

De ce ati ales sa deschideti un business in acest domeniu?

In prima faza, ca sa ne distram 😉 Savurand o bere artizanala plamadita din ingrediente de calitate, asa ne-am dat seama cata bere proasta am putut sa bem inainte… Si pentru ca nicio bere la sticla verde nu a avut vreodata ceva interesant sa ne spuna, asta a fost un motiv suficient sa ne apucam sa producem noi bere artizanala. For fun, si ca sa avem de baut o bere buna.

De unde a aparut pasiunea pentru craft beer?

Pentru Alin Matache – owner Ground Zero Beer:

In ianuarie 2013, pe balconul apartamentului in care locuiam cu chirie pe Calea Victoriei, am cazut la datorie dupa ce am dat peste cap o sticla de Brew Dog Tokyo Drift de 18% alcool cu un prieten pokerist care tocmai se mutase cu mine. Ne-am facut muci, dar nu inainte de a realiza ca am trait un Ground Zero Moment: “Eu o sa fac o bere la fel de buna ca asta, si o sa o impart cu toata lumea!” Doi ani mai tarziu, am creat Morning Glory IPA, berea care a pornit Noua Revolutie a Berii Artizanale din Romania.

Pentru Razvan Matache – berarul Ground Zero Beer:

In dimineata in care m-am trezit cu erectie si fara dureri de cap dupa ce bausem 6-7 beri cu o seara inainte a fost momentul in care am simtit ca am gasit ceva special. Asta cautasem intreaga mea viata de pana atunci: sa pot sa beau mult seara fara durerile de cap de dimineata – a fost dragoste la prima vedere.

Pentru Seba – baiatu’ cu marketingu’ si comunicarea Ground Zero Beer:

Am fost intotdeauna pasionat de gust si arome. Vin, pipa, cafea de specialitate, single malturi, tigari de foi, mancare facuta cu pasiune. Cand i-am cunoscut pe baietii Matache – intr-o seara la etajul 1 al catedralei Grolsch @Energiea – s-a intamplat declicul. Lor doresc sa le inchin un fuck you very much pentru experienta ce a urmat.

IMG_1493

Ce e special la berea voastra?

E speciala pentru ca e a noastra, e plamadita de mainile noastre, cu sudoarea fruntilor noastre. Intr-o zi, am incercat ceva cu totul special: am adaugat un telefon mobil Nokia in vasul de fierbere. In rest, tot apa, malt, hamei, drojdie plus obisnuitul praf de stele.

Care este cea mai buna bere bauta de voi?

Mie (Razvan Matache) imi pare foarte dificil sa aleg una, am trecut printr-o gramada de faze, de la Weiss Beer la IPA si Sour Beer (mai nou). Dar, intr-un context mai serios, poate ca cea mai buna bere bauta a fost cea care mi-a deschis mintea si m-a impins fortat in mijlocul “craft beer revolution”: Punk IPA – varianta 2013, chiar daca acum pare usor “fumata”.

IMG_1528

Ce conteaza mai mult atunci cand faceti bere – gustul, aspectul sau ambalajul?

Acordam foarte mare atentie materiei prime folosite in productie si incercam sa gasim cei mai buni producatori la nivel mondial. Maltul este precum panza unui artist, suportul intregii opere. 90% din maltul folosit de noi provine din Marea Britanie, restul de 10% provine din Germania, Olanda sau Belgia. Crystal, Cara, Vienna, Maris Otter, Chocolate sau Amber sunt doar cateva dintre varietatile incluse in retetele noastre.

Desi poate fi greu de aprovizionat, pentru unele tipuri de hamei fiind necesare contracte cu livrare la recolta de peste 2 ani, facem pe dracu-n patru sa folosim in berea noastra artizanala cele mai speciale varietati de hamei: Centennial, Chinook, Cascade, Simcoe, Citra, Galaxy, Sorrachi Ace si multe altele. Tarile de provenienta sunt SUA, Anglia, Australia, Noua Zeelanda.

In procesul de productie folosim drojdii specifice fiecarui stil de bere in parte. Nu folosim nici un fel de aditivi, coloranti, conservanti sau extrase. TOT ce producem este 100% natural, nefiltrat, nepasteurizat. Si pentru ca ne pasa de gustul berii nu o sa folosim niciodata porumb sau orez doar pentru a scadea costul de productie asa cum fac producatorii care imbuteliaza berea in sticle verzi translucide.

Cat credeti ca va mai dura pana cand oamenii vor alege preponderent berea craft, in locul celei industriale?

Este un proces de durata, dar a inceput si in Romania de cativa ani. Oamenii din jurul nostru fac acest lucru deja, consuma doar beri craft, iar numarul de adepti creste pe zi ce trece. Va mai curge insa multa apa pe Dambovita pana oamenii vor alege berea craft in locul berilor industriale de proasta calitate. N-a avut nimeni interes sa ii educe. Iar noi inca nu avem timp si bani sa o facem. Punem oamenilor la dispozitie mijlocul prin care noi am descoperit, incurajandu-i la randul lor sa descopere.

In cateva cuvinte, de ce ar trebui sa aleaga vizitatorii BCBF berea voastra?

Vizitatorii ar trebui sa incerce toate berile prezente in festival, de preferat nu toate in aceeasi zi, ci pe durata celor 3 zile. Astfel pot intelege mai bine ce inseamna varietatea din lumea berilor craft si de ce Ground Zero este un element unic in peisajul acesta.

Ground Zero vine la Bucharest Craft Beer Festival cu:

Morning Glory – IPA
Imperial F – imperial IPA
Easy Rider – sessionable pale ale
Split the pot – new England IPA
Lemon Drop – sessionable pale ale
+ inca o surpriza in doua sortimente

Comentează cu Facebook